PORTFOLIO

A selection of recent and current projects

Chalet Chardon

This exclusive contemporary ski lodge was designed for the clients by a prestigious local architect with whom we have a long and successful relationship. We were brought on board at the outset to oversee design, layout, materials and interiors.

Over a two-year period we liaised intimately with the architect, owners and trades to design the project down to the smallest detail. We specified the kitchen and bathroom suppliers, designed the room layouts and electrical plans, and worked on design detailing, creating bespoke finishes and features throughout.

In addition to the architectural design and execution, we worked with the clients sourcing and commissioning the furnishings to create a stylish yet relaxed alpine-chic interior.

Le Chalet de Claude

We were appointed at the recommendation of the architects to advise on the layout, fixtures and finishes, lighting, and interiors of this stunning renovation of an old savoyard farmhouse and new extension.

Our clients had a bold vision for this luxury rental chalet, including a swimming pool, a section of glass floor in the kitchen (with views of the pool below), a hanging "Romeo and Juliet" balcony in the dining room and a bold red and black colour theme throughout. Our mission was to work with the clients, architect and the various trades to achieve all of this, whilst at the same time respecting and enhancing the existing architecture and features of the farmhouse, simultaneously creating a sumptuous chalet worthy of the luxury rental market.

The result is a beautifully appointed property with a distinctive and quirky interior, making it refreshingly different from other "luxury" chalets in the region.

Villa Paulette

This imposing 1930's villa was originally two separate apartments. Our clients bought the upper property for its fantastic Morzine old-town location, but in spite of a basic loft conversion it became too small for their family. Eventually they were able to purchase the ground-floor flat, and asked us to turn the building into an integrated family home. Having established their requirements, they gave us considerable design freedom (but only six months build-time!) to transform the property.

We engaged our regular team of local contractors who swung into action, gutting the building to create stairwells and a new layout. They renovated or replaced the doors and windows, and added underfloor heating and upgraded insulation. We commissioned bespoke oak staircases, and specified old-wood cladding to walls and ceilings. New bathrooms and kitchen were installed, and the electrical installation modernised. The external stairs were stone-clad, and facades and shutters repainted. We consulted with the client on a new interiors scheme, achieving a more contemporary, "alpine-chic" style.

Chalet Les Chantéls

Following the very successful collaboration on Chalet Chardon, we were delighted to be asked to work again with the same architect and builder, to create this stylish, contemporary ski chalet with wonderful views to the pistes. As before our job was two-fold: client's representative during the design and build process, and interior architect overseeing all design details for the construction of the chalet.

The project took just over two years, throughout which we worked with the owner, architect, build team, and various specialist contractors, to specify all materials, details, and finishes for the chalet. This ranged from large scale decisions such as the balcony design, wooden wall treatments (inside and out), room layouts, electrical plans and bathroom designs; through to the hundreds of small details and finishes demanded by a project of this quality. Bespoke features were commissioned throughout.

We were fortunate to have a dedicated and visionary client with whom we had an easy and productive relationship. The end result is a contemporary ski lodge that sits gently, even unobtrusively in its surroundings, yet is light and airy with a perfect blend of traditional carpentry and modern design.

Chalet Helena

The clients purchased a large chalet in an excellent location but needing a significant re-design and modernisation. After several meetings with the owners to discuss their requirements and style preferences, we were given a free hand to design and organise the complete renovation.

We assembled a team and completed a 2 part project - the first phase comprising the ground and upper floor renovations in time for the forthcoming winter season; then during the following spring, added the lower-ground floor expansion comprising 3 bedrooms, 2 bathrooms, TV room, and sauna.

We had responsibility for all the elements of the build including the design, execution, and completion on-time and on-budget. This included architectural layouts, kitchen and bathroom designs, staircase designs, wall and floor finishes, electrical and lighting designs, bespoke carpentry, and the final decoration and furnishing of the chalet. The result is a modern and luxurious ski lodge which has become a much loved family home.

Pleney Chalet

We were approached to act as consultants on this beautifully positioned new-build ski lodge, located on the slopes yet only 5 minutes from the village centre. The project was already well advanced, so we began working immediately with the client, the project manager, and the construction team on interior fixtures and finishes, including flooring, fireplace design, internal doors and carpentry, and lighting design. We find that quality projects require attention to even the smallest design detail, so we were involved in the minutiae of the project such as ironmongery choices, skirting board design and switch and socket fascias.

Additionally, we were consultants to the client on her furnishing design and procurement. The end result is a beautiful, airy, modern yet homely family chalet where contemporary style is seamlessly teamed with chic alpine accents.

Anières Villa

After two very successful previous collaborations with our client, he appointed us consultants on the design and specification of his new-build home, working alongside one of Switzerland's leading architects. The 1000m² villa in the "brutalist" style overlooks Lake Geneva.

This three year project involved revising the electrical plans for the house and grounds, specifying the professional kitchen layout, executing a beautiful lighting design, and sourcing/commissioning all furnishings.We were also the client's consultant on internal finishes and fixtures across the project.

The end result is a striking, modern and spacious villa that sits commandingly in its environment and meets the requirements of its discerning owner.

The Sheiling

After a frustrating search for a luxury ski in/out chalet in the picturesque French resort of Les Gets, our clients finally compromised on the “luxury”. They found a run down 1990’s chalet in the perfect location, and bought it with our reassurance that we could rebuild and remodel it to their requirements over the summer and autumn months.

We organised relevant planning permissions, managed the building work and were given free rein to design a stylish, contemporary interior. Our specification included giant picture windows, solid walnut and travertine floorings, a bespoke glass and walnut staircase and a designer kitchen and bathrooms. Additionally we changed the wood and render colours on the exterior of the chalet, and added hardwood decking and a large hot tub. The final result is indeed the luxury chalet in an enviable location that the clients had originally envisaged, on budget and on time.

Le Hameau Des Fes

Our client wanted a large new property in Morzine town-centre, where single-chalet plots are almost unobtainable. They were able to purchase, off-plan, the top two apartments in a new "jumbo-chalet" development. We then worked with the owner, architect and developer to redesign the space into one large penthouse in time for the start of construction.

The family's requirements called for the penthouse to be finished six-months ahead of the rest of the block, which required us to enforce a strict carrot-and-stick regime on the developer. Sourcing the designer kitchen and bathrooms in time to meet the accelerated schedule was another challenge met. We specified and managed the up-grades required to turn the basic spec into the elegant interior the clients demanded. We also redesigned the whole electrical layout to provide the density of points required for a complex modern lighting and control system. The addition of an intimate home-cinema installation in the pitched-roof mezzanine was the crowning glory, greatly appreciated by parents and children alike!

Le Mouton Noir

We were responsible for the design, project-management and execution of this restoration project in the French Alps. As a 19th century Savoyard farmhouse its protected status allied with the prominent location in a mountainside hamlet required us to negotiate with the architect and planning authorities in order to preserve design integrity whilst complying with planning requirements.

We chose to enhance the traditional exterior of the stone-built ground floor and first floor wooden barn, but decided upon a more contemporary open-plan interior to the barn conversion. We introduced huge expanses of glass overlooking the valley, under-floor heating, programmable mood lighting and a luxurious mezzanine master bedroom.

The combination of traditional and cutting-edge materials and iconic furnishings, together with a sympathetic restoration of original features, has produced a beautiful farmhouse conversion.

Click to open Slideshow CLICK TO START SLIDESHOW